Helmplicht op snorfiets vanaf 1 januari 2023

Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom- of motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een snorfiets overal in Nederland wettelijk verplicht. U kunt een boete van  € 100 krijgen bij het niet dragen van een goedgekeurde helm.

Vrouw met scooter rijdt snel over de weg
Nieuws
Datum: 11-01-2023

De helmplicht wordt ingevoerd omdat de overheid hoopt dat ernstig (hoofd)letsel bij ongelukken hiermee kan worden voorkomen. Van de tientallen snorfietsbestuurders die jaarlijks in het ziekenhuis belanden met ernstige verwondingen zou een deel niet ernstig gewond zijn geraakt (en niet hoeven worden opgenomen in het ziekenhuis) als deze bestuurders een helm hadden gedragen.

 

Goedgekeurde helm

Een goedgekeurde brom- of motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.

Helmplicht en verzekering

De helmplicht kan ook gevolgen kan hebben voor uw snorfietsverzekering. Wat dat precies betekent moet nog blijken (bijvoorbeeld uit de polisvoorwaarden), maar het is bijvoorbeeld denkbaar dat (volledige) dekking bij een schade die voorkomen kon worden door een helm te dragen vanaf 1 januari 2023 eerder ter discussie zal staan.  Een snorfiets kan (redelijk eenvoudig) worden omgebouwd naar een bromfiets. Als een snorfiets wordt omgebouwd naar een bromfiets, en verzekeringnemer geeft dit niet aan ons door, dan is een schade niet verzekerd. De bromfiets voldoet namelijk niet meer aan de omschrijving van het motorrijtuig waarvoor wij een polis hebben afgegeven.

Meer informatie over uw bromfiets verzekering vindt u hier

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Openingstijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.