Goed verzekerd op wintersportvakantie

De komende maanden zoeken weer veel Nederlanders de sneeuw op. Denk er wel aan dat een wintersportvakantie meer risico’s met zich meebrengt dan een normale vakantie. Die extra risico’s worden niet altijd vergoed door uw zorgverzekering.  Met de juiste wintersportverzekeringen kunt u  met een gerust hart de berg af. Een reisverzekering met wintersportdekking is geen overbodige luxe. Maar ook een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) en aansprakelijkheidheidsverzekering kunnen nuttig zijn.

wintersport, skipiste met liften en vakantiegangers
Nieuws
Datum: 10-01-2023

Handige wintersportverzekeringen

Skiën is leuk, maar de kans bestaat altijd dat u ongelukkig terechtkomt. En de zorgverzekering vergoedt niet altijd de medische kosten die daarbij komen kijken. Denk aan een reddingsactie van de piste of de kosten van vervoer, zoals een gipsvlucht. Bovendien gelden er in het buitenland vaak hogere tarieven. In Oostenrijk en Zwitserland kunt u bijvoorbeeld in ziekenhuizen terechtkomen die duurder zijn dan in Nederland. Daarom kunt u  naast uw zorgverzekering het beste ook een reisverzekering afsluiten. 

Reisverzekering met wintersportdekking

Wilt u zeker weten dat u de zorgkosten vergoed krijgt? Kies dan een reisverzekering met dekking van de geneeskundige kosten én een wintersportdekking. Wordt u  ziek of krijgt u  een ongeval? En kunt u  geen gebruik meer maken van kostbare zaken als ski’s, ski-uitrusting, skipassen en skilessen? Met een winterdekking krijgt u die kosten ook vergoed. Ook als u uw ski’s beschadigt. Overigens geldt deze winterdekking niet voor gevaarlijke sporten zoals ijshockey, skipringen en heliskiën.

Aansprakelijkheidsverzekering

Vanaf 1 januari 2022 bepaalt de Italiaanse wet dat alle skiërs en snowboarders een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) moeten hebben. Deze verplichting geldt niet voor langlaufers. Dit betekent dat u bij de aankoop van uw skipas moet kunnen aantonen dat u een AVP hebt. De AVP dekt schade die u op de piste zou kunnen veroorzaken aan andere personen. Heeft u deze verklaring niet? Dan kan het zijn dat u een boete krijgt en u geen gebruik mag maken van de skiliften.

Arbeidsongeschiktheids­verzekering

Stel dat u wat ongelukkiger terechtkomt en een zware hersenschudding oploopt. Of dat u op de terugweg van wintersport wordt aangereden en gewond raakt. Dat is nooit leuk, maar als ondernemer extra vervelend: u kunt niet werken als u terugkomt van de wintersport en heeft daardoor geen inkomen. Dat kan een probleem worden als u langere tijd uitgeschakeld bent. Voor die gevallen is een arbeidsongeschiktheids­verzekering handig. 

Waar moet ik op letten als ik met de auto ga?

Tijdens winterse omstandigheden en bij een wintersportvakantie is het veiliger om te rijden met winterbanden. Daarnaast is het verstandig om naar een wintersportgebied sneeuwkettingen mee te nemen. In sommige landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen zelfs verplicht. Lees hier meer over de regels per land. Ook is het verstandig om vooraf te checken of u recht hebt op pechhulp, via uw verzekering, uw dealer of een lidmaatschap van ANWB.  Vergeet niet om uw groene kaart  en een kopie van de verzekeringspolis van de auto mee te nemen. Wanneer u een een aanrijding krijgt met een aanrijding in het buitenland waarbij een andere auto betrokken is, heeft u  in ieder geval de juiste gegevens op zak. Het uitprinten van een Europees schadeformulier is tevens zeer aan te raden, om zaken snel op te kunnen lossen.  

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Openingstijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.