50% van de VvE-bestuurders en -eigenaren weet niet wat Eigenaarsbelang is

In Nederland is er krapte op de huizenmarkt waardoor huiseigenaren minder snel verhuizen. Steeds vaker knappen zij hun woning of appartement op. Hoe beïnvloedt dit de herbouwwaarde van een gebouw van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? En het verzekeren van Eigenaarsbelang?

Nieuws
Datum: 09-01-2024

Wat van mij is, is ook (gedeeltelijk) van jou

Verbeteringen die iemand aan zijn appartement maakt, maakt deel uit van het hele gebouw. Bij het kopen van een appartement, koopt u namelijk het 'appartementsrecht'. Dit houdt in dat:

  • U het exclusieve gebruiksrecht tot een bepaald deel van het totale gebruik hebt. Alleen u mag het appartement (en andere specifiek benoemde ruimtes) gebruiken.
  • U hebt een aandeel in het eigendom van het totale VvE-gebouw. Dat betekent dat u voor een gedeelte eigenaar bent van het hele gebouw waar uw appartement in zit. Hierdoor bezit u ook een stukje van de appartementen van andere bewoners, en zij die van u.

Wat betekent Eigenaarsbelang?

Stel, u woont in een appartementencomplex met 20 appartementen. Voor € 25.000 moderniseert u uw badkamer, plaatst u een schuifpui of verbouwt u de keuken. Deze verbeteringen vallen automatisch onder het VvE-gebouw en verhogen de herbouwwaarde van het gebouw. Deze moeten daarom verzekerd worden. Alleen niet alle appartementseigenaren verbeteren hun appartement voor even veel geld. Iemand met een eenvoudig appartement betaalt hierdoor mee voor de dure verbeteringen van een andere eigenaar. Daarom bestaat het Eigenaarsbelang. Eigenaarsbelang is de waarde van verbeteringen aan een appartement wat niet gedekt wordt door een gebouwverzekering. Zo betaalt de appartementseigenaar zelf voor de verbeteringen.

Taxatie en onderverzekering

VvE-gebouwen worden meestal elke zes jaar getaxeerd door een deskundige (volgens Artikel 7:960 BW). Afhankelijk van de opdracht aan het taxatiebureau wordt ook een bedrag opgenomen voor Eigenaarsbelang. Zijn de verbeteringen in werkelijkheid hoger dan in de taxatie aangegeven? Dan ontstaat onderverzekering. Bijvoorbeeld: u verbetert uw appartement voor € 25.000,-. In het taxatierapport is € 5.000,- Eigenaarsbelang per appartement opgenomen. U bent dan voor € 20.000,- onderverzekerd.  Flinke schade? Onderverzekering kan zorgen voor een lagere schade-uitkering. De appartementseigenaar draait dan zelf voor de extra kosten op.

Wat kunt u doen?

  • Check het beleid van het VvE-bestuur over het verzekeren van Eigenaarsbelang. Als eigenaar kunt u het zelf regelen of collectief vai de VvE Gebouwenverzekering met een maximumbedrag per appartement.
  • Controleer wanneer de laatste taxatie heeft plaatsgevonden. Past het bedrag voor Eigenaarsbelang nog bij de werkelijke situatie en het huidige prijsniveau?
  • Vraag het VvE-bestuur of u een VvE-vergadering bij kunt wonen en bespreek het belang van het (juist) verzekeren van Eigenaarsbelang.
  • Verzeker Eigenaarsbelang bij voorkeur collectief op de VvE Gebouwenverzekering. Moet de eigenaar verbeteringen zelf aanvullend verzekeren? Dat kan vaak onder een particuliere inboedelverzekering.

Wist u dat VvE's sinds 1 juli 2008 verplicht ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Staat jouw VvE niet ingeschreven? Dit kan een boete opleveren, waarbij alle eigenaren binnen de VvE hoofdelijk aansprakelijk zijn.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Openingstijden