Welke invloed heeft een studieschuld op de aanvraag van uw hypotheek?

Heeft u het studentenleven ingeruild voor het werkzame bestaan? Je bent klaar voor de volgende stap: een eigen woning kopen. Leningen heb je niet maar helaas wel een studieschuld. Kunt u  dan nog een hypotheek afsluiten?

Studieboeken in de bibliotheek
Nieuws
Datum: 22-11-2022

Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben momenteel een studieschuld. Sinds 2016 was de rent 0%, maar de rente op de studieleningen gaat in 2023 omhoog. De studielening gaat u dus geld kosten en is niet meer gratis. Hierdoor wordt het bedrag dat u moet terugbetalen hoger. Hier mag 35 jaar over gedaan worden.

Hoe zwaar weegt een studieschuld?

Een studieschuld vermindert het maximale bedrag dat u mag lenen. Want u moet maandelijks een bedrag aflossen op je studieschuld. En hierdoor houdt u minder geld over om uw hypotheek te betalen. De invloed van een studieschuld is wel kleiner dan bij andere leningen, zoals een lening voor bijvoorbeeld een wereldreis of private lease.

Hoeveel u kunt krijgen aan hypotheek bij een huis kopen met studieschuld is afhankelijk van het geleende bedrag en van de periode waarin u heeft geleend. Was dit vóór 1 juli 2015 (in het oude leenstelsel) of ná 1 juli 2015 (in het nieuwe leenstelsel)?

Voor een studieschuld in het nieuwe stelsel (vanaf 1 september 2015) geldt een wegingsfactor van 0,35%; voor een studieschuld in het oude stelsel (tot 1 september 2015) geldt een wegingsfactor van 0,65%.

Wat de invloed van uw studieschuld is op de aanvraag van uw hypotheek, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het is dus belangrijk om jezelf  goed te laten adviseren. Wilt u weten hoeveel u ongeveer kunt lenen met een studieschuld?

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Openingstijden

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.