Voorkom vuurwerkschade

De vuurwerkschade aan particuliere woningen en auto's tijdens de jaarwisseling is jaarlijks zo'n 10 tot 15 miljoen euro. Begin 2022 was de schade ondanks het vuurwerkverbond 10 miljoen euro. Niet alleen door vuurwerk, maar ook vandalisme (zoals aangestoken autobranden) of ongelukjes thuis.

Overblijfselen van het vuurwerk van oud en nieuw
Nieuws
Datum: 28-12-2022

In aanloop naar, tijdens en na afloop van de jaarwisseling ontvangen verzekeraars veel schades veroorzaakt door vuurwerk. Het Verbond van Verzekeraars heeft verschillende tips voor een veilige jaarwisseling.

  • Sluit ramen en brievenbussen. Zo voorkomt u  dat vuurwerk naar binnen wordt gegooid of vuurpijlen in uw woning of (bedrijfs)gebouw belanden.
  • Zet auto's, bedrijfswagens, brommers of scootmobielen zoveel mogelijk in een garage als dat kan. Zo voorkomt u  schade aan voertuigen door vuurwerk, brandstichting of vandalisme.
  • Bent u tijdens de jaarwisseling niet thuis? Zorg er dan voor dat iemand een oogje in het zeil houdt en het juiste noodnummer heeft. Beveiligingscamera's en alarmsystemen kunnen ook helpen, maar probeer zelf zo snel mogelijk ter plaatse te zijn als er iets aan de hand is.
  • Leeg containers, sluit ze af en zet ze binnen als dat mogelijk is. Plaats daarnaast geen brandbare spullen binnen 10 meter van het (bedrijfs)gebouw.
  • Gaat het mis tijdens het afsteken van vuurwerk? Houd vluchtwegen toegankelijk en zorg dat je blusmateriaal bij de hand hebt.

Verzekeringsvragen tijdens de jaarwisseling

 

Letselschade

Als u  door vuurwerk letselschade heeft opgelopen is er uiteraard je zorgverzekering, maar mogelijk dat niet alle kosten vergoed worden. Als u weet wie het letsel heeft toegebracht, dan kunt u die aansprakelijk stellen, al dan niet met hulp van uw eventuele rechtsbijstandverzekering. U Kunt materiële en immateriële schade (smartengeld) eisen. Als er sprake is van blijvend letsel of invaliditeit, dan kunt u een vast bedrag uitgekeerd krijgen onder je ongevallenverzekering. De hoogte van de uitkering is dan afhankelijk van het verzekerd kapitaal en de mate van blijvende invaliditeit.

Schade aan je auto

Als er een autoruit is gesneuveld of als uw auto brandschade heeft, dan kunt u de schade op uw autoverzekering claimen. Afhankelijk van dekking wordt de schade wel of niet vergoed. Een volledig casco-dekking (= all-risks) vergoedt de schade in de meeste gevallen, wel kan er sprake zijn van een terugval in no-claim.  Ook onder een beperkt casco-dekking zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld voor een ruitschade.

Een barst in je woningruit

Meestal is ruitbreuk meeverzekerd op uw opstalverzekering.

Schade aan je brievenbus

De ‘gleuf’ in uw deur/muur of een aan de buitenmuur verankerde brievenbus zit ‘nagelvast’ aan uw huis gemonteerd en valt daarom onder de opstalverzekering. Bij de losstaande buitenbus is het onduidelijker, dat kan per verzekeraar verschillen. Ook andere vuurwerkschade aan je woning (bijvoorbeeld een beschadigd kozijn) kun je claimen onder je opstalverzekering.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Openingstijden