Kind op kamers: hoe zit het met de verzekeringen?

Start uw zoon of dochter in september een opleiding aan de hogeschool of universiteit? Verruilt hij of zij het ouderlijkhuis in voor een studentenkamer? Dat is een grote stap waar ook nieuwe verantwoordelijkheden bij komen kijken, zoals het regelen van verzekeringen. 

 

een studente in haar studentenkamer
Nieuws
Datum: 18-08-2022

1. Een opstalverzekering: voor de kamer

Om de kamer zelf te verzekeren, heeft u een opstalverzekering nodig. Een opstalverzekering vergoedt schade aan het huis zelf, bijvoorbeeld als gevolg van brand, blikseminslag of storm. In veel gevallen heeft de verhuurder van de kamer dit al gedaan. Vraag het voor de zekerheid wel even na, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

2. Een inboedelverzekring: voor de spullen 

Voor alle spullen die u koopt (bijvoorbeeld uw bank en televisie)  moet u zelf een inboedelverzekering afsluiten. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Want als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, is de schade aan uw inboedel al snel een paar duizend euro. Goed om te weten: bij een studentenkamer stellen veel verzekeraars de eis dat je kamer op slot kan, om de kans op diefstal zo klein mogelijk te houden.

3. Een aansprakelijkheidsverzekekering: voor schade bij anderen

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die u veroorzaakt bij anderen. Dat kan zowel letselschade als schade aan spullen zijn. Hebben uw ouders een aansprakelijkheidsverzekering? Zolang je uitwonend bent en studeert, val je tot je 27ste bij hen onder de dekking. Hebben je ouders deze verzekering niet? Dan kun je hem zelf afsluiten. Dat kost maar een paar euro per maand, maar hiermee ben je wel verzekerd voor een bedrag van meer dan een miljoen euro. Je kunt de aansprakelijkheidsverzekering los afsluiten, maar meestal ook samen met je inboedelverzekering.

4. Een rechtsbijstandverzekering: voor conflicten

Een rechtsbijstandverzekering kan u helpen in lastige situaties. Ontstaat er namelijk een conflict met de verhuurder van uw studentenkamer? Of met een van uw huisgenoten? Dan kunt u juridische hulp krijgen via deze verzekering.

5. Een reisverzekering en zorgverzekering 

Twee verzekeringen die u niet direct voor uw kamer nodig hebt, maar wel belangrijk zijn: de reisverzekering en zorgverzekering.

Bent u voor uw reisverzekering meeverzekerd bij je ouders? Dan geldt hier ook dat je tot je 27ste onder die dekking valt. Anders kun je zelf een reisverzekering afsluiten.

Een eigen zorgverzekering is verplicht vanaf uw 18e. Daarvoor bent u bij uw ouders meeverzekerd. Ongeveer een maand voordat u 18 wordt, krijg u bericht van de zorgverzekeraar van uw ouders. Ukunt dan kiezen om dezelfde zorgverzekering als uw ouders te nemen, of een nieuwe vergelijking te maken om te kijken of u bij een andere verzekeraar misschien beter uit bent.

Let op! Voorkom dubbele verzekeringen

Geeft u het zo snel mogelijk door aan uw adviseur. Zo voorkomt u dubbele verzekeringen en daarmee onnodige kosten. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Openingstijden