Geen overdrachtsbelasting starters

Het is al langere tijd bekend dat het voor starters lastig is om voet aan de grond te krijgen op de woningmarkt. Zo is er een tekort aan te koop staande starterswoningen en blijven de huizenprijzen stijgen.

In 2021 werd voor startende huizenkopers de overdrachtsbelasting afgeschaft. Goed nieuws: dit blijft ook in 2023 zo. Bent u van plan dit jaar een huis te kopen? We leggen u uit wat de startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting precies inhoudt.

Jong koppel zittend op de vloer dromend over hun huis
Nieuws
Datum: 01-03-2023

Wat is overdrachtsbelasting?

Iedere huizenkoper betaalde tot eind 2020 bij de overdracht van een huis 2% belasting over de aankoopsom van de nieuwe woning. Dit wordt overdrachtsbelasting genoemd. In de praktijk komt dit neer op duizenden euro’s.

De Tweede Kamer besloot om starters vanaf 2021 uit te sluiten van de overdrachtsbelasting. Deze startersvrijstelling is definitief voor vijf jaar. Starters hebben hierdoor een sterkere positie op de woningmarkt gekregen ten opzichte van beleggers. Zij moeten in 2023 juist méér overdrachtsbelasting gaan betalen, namelijk 10,4%. De vrijstelling geldt tot een aankoopbedrag van € 440.000

Komt u in aanmerking?

De term 'starter' is vrij breed genomen. Om als starter vrijstelling te krijgen van de overdrachtsbelasting gelden enkele voorwaarden:

  • U mag de startersvrijstelling niet eerder ontvangen hebben
  • U moet zelf in de woning gaan wonen.
  • U bent tussen de 18 en 35 jaar

Alle voorwaarden voor startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting vind je op de website van Rijksoverheid.

Overdrachtsbelasting 2023: doorstromers profiteren ook!

Heeft u al eerder een huis gekocht, maar voldoet u nog steeds aan bovenstaande voorwaarden? Dan geldt het belastingvoordeel van 2% ook voor u!

Naast dat u als starter in 2023 géén overdrachtsbelasting hoeft te betalen, is er vaak nog veel meer mogelijk om voordelig een huis te kopen. Laat uw gegevens hieronder achter voor een gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Openingstijden