Brexit. Hoogste tijd om u voor te bereiden

Nog iets meer dan twee maanden en de Brexit is een feit. Hoewel vrijwel niemand een no-deal Brexit wil, wordt de kans daarop steeds groter. Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk (VK)? Wacht dan niet langer af, maar tref voorbereidingen.

Brexit
Nieuws
Datum: 22-01-2019

Een no-deal Brexit zal een enorme impact hebben op het Nederlandse bedrijfsleven: een sterk bemoeilijkt handelsverkeer met het VK, douaneheffingen, uiteenlopende productregels en grenscontroles. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat de kosten voor in- en uitvoer jaarlijks met 387 tot 627 miljoen euro zullen toenemen. Dit is exclusief nog niet te berekenen douanerechten, btw-uitgaven en nog onbekende sectorspecifieke markttoegangseisen. Ook de rompslomp neemt toe. De douane gaat uit van 752.000 extra import- en 4,2 miljoen extra exportaangiften die ondernemers moeten doen. De extra kosten voor douaneformaliteiten bedragen naar verwachting tussen de 78,20 euro en 126,70 euro per zending.

Geen plan voor no-dea

Toch blijkt uit een enquête van de Kamer van Koophandel in december 2018 dat maar liefst 58 procent van de bedrijven die zakendoen met het VK, nog geen plan heeft voor een no-deal scenario. Omdat maar steeds niet duidelijk werd hoe de Britten de EU gaan verlaten, twijfelden de bedrijven of ze wel moesten investeren in voorbereidingen. Maar nu de kans op een no-deal Brexit groter wordt, nemen de zorgen toe. Hoe kunt u zich voorbereiden op de Brexit, met of zonder akkoord?

  • Of er wel of geen akkoord komt: er worden hoe dan ook opnieuw douaneformaliteiten ingevoerd. Informeer daarom tijdig hoe u douaneaangiftes doet bij in- of uitvoer naar het VK, laat u adviseren of besteed zaken uit.
  • Bij een no-deal scenario zijn de Britten niet langer lid van de interne markt en de douane-unie en valt de handel tussen de EU en het VK onder WTO- spelregels. Ga na wat dit betekent voor uw producten, diensten of investeringen.
  • Ga voor informatie en tips naar het Brexitloket, een portaal voor ondernemers die met Brexit te maken krijgen. Het geeft antwoord op vragen en helpt u om mogelijke problemen rondom Brexit te inventariseren.
  • Breng de gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf in kaart met de Brexit Impact Scan. U kunt dan een Brexit-voucher aanvragen waarmee u subsidie kunt krijgen voor deskundig advies over alternatieve markten en de gevolgen voor uw onderneming.

Let op productaansprakelijkheid

Als u een product uit het VK importeert, bent u nu nog ‘binnenimporteur’, na de Brexit bent u ‘buitenimporteur’. U wordt dan als producent beschouwd en dat heeft gevolgen voor uw productaansprakelijkheid. Neem contact op met ons kantoor om te bespreken wat de gevolgen zijn voor uw verzekeringen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.